tiistai 31. joulukuuta 2013

Kirjavuoteni 2013

Näin vuoden 2013 viimeisenä päivänä on mukava muistella kulunutta kirjavuotta ilotulitteiden paukkeiden säestäessä taustalla kirjoittamista. Laskeskelin tuossa huvikseni vähän tilastoja tänä vuonna lukemieni kirjojen osalta. Samalla tuli mietittyä lukutavoitteita ensi vuodelle.

KIRJAMÄÄRÄ

Luin yhteensä tasan 40 kirjaa. :) Se on uusi aikuisiän aikainen ennätykseni! Viime vuonna luku oli 33 kirjaa ja 2011 22 kirjaa (+ muutama kirja päälle ennen blogin aloittamista).

40 kirjaa tekee noin 3-4 kirjaa kuukaudessa eli lähes yksi kirja/viikko. Tämä tuntuu olevan itselleni sopiva ja realistinen lukutahti. Opiskelun ja muun elämän ohessa ja erittäin hitaan lukunopeuteni huomioon ottaen en todennäköisesti pysty tuosta määrää kasvattamaan tulevaisuudessakaan. Tuntuisi silti hienolta, jos saisin ensi vuonna saldoksi edes yhden kirjan enemmän!

Aktiivisimmat lukukuukauteni tänä vuonna olivat keväiset helmi-, maalis- ja huhtikuu sekä toisaalta myös syksyn loka-, marras- ja joulukuu. Kesällä ei tunnu löytyvän aikaa lukemiselle sitten millään, vaikka aina toukokuussa haaveilen tulevista "kesäkirjoista" ja laadin kesäisiä lukulistoja. Nyt loppuvuonna tuli kunnon loppukiri (joulukuussa 7 kirjaa!), mikä johtuu pääosin siitä tilastollisesta harhasta, että satuin saamaan useamman jo pitkään kesken olleen kirjan luettua vihdoin loppuun.

KOTIMAISTA vai ULKOMAISTA?

40 kirjasta vain 12 (30%) oli kotimaisia ja 28 ulkomaisia. Tämä oli yllätys itsellekin! Tiesin kyllä lukevani paljon ulkomaista (pohjois-amerikkalaista) kirjallisuutta, mutta kotimaisten pieni osuus pääsi silti yllättämään. Osin tämä selittyy varmaankin genre-mieltymyksilläni. Suomalaista fantasiaa ja scifiä kun julkaistaan harmillisen vähän. Yritän kuitenkin kiinnittää asiaan huomiota ensi vuoden lukuvalintoja tehdessäni!

Ulkomaisista kirjoistani oli valtaosa (noin 80%) peräisin Yhdysvalloista. Tämä ei ollut yllätys, mutta hirvittävän ärsyttävää huomata näin mustaa valkoisella. Pitäisi varmaan laajentaa kansallisuuskenttää...

GENREISTÄ...

fantasia: 14/40 eli noin 35%
romantiikka/viihde: 10/40 eli noin 25%
scifi: 5/40 eli noin 12,5%
kauhu: 4/40 eli noin 10%
jännitys/dekkari: 3/40 eli noin 7,5%
muu kaunokirjallisuus: 4/40 eli noin 10%

Suurin osa lukemistani kirjoista kuului useampaan kuin yhteen genreen (esim. paranormaali romantiikka fantasiaan ja viihteeseen/romantiikkaan), mutta näitä prosenttiosuuksia laskiessa valitsin jokaiselle kirjalle vain yhden genren, joka kuvasi sitä parhaiten. Fantasian ja romantiikan/viihteen suuri osuus ei yllättänyt.

Luen paljon ns. nuortenkirjoja ja niiden osuus olikin lukemistani kirjoista aika tarkalleen puolet. Tämä linja tullee jatkumaan myös tulevaisuudessa. Mielestäni hyvä kirja on aina hyvä kirja oli se sitten kirjoitettu alunperin nuorelle tai aikuiselle lukijalle. Minulle ei näillä viitteellisillä kohderyhmillä ole lukijana juurikaan merkitystä. :)

UUTUUDET ja KIRJASARJAT

Lukemistani kirjoista 75% oli enempi vähempi uutuuksia tai korkeintaan muutaman vuoden vanhoja. Tämä on harmittava ilmiö, sillä paljon olisi lukematta myös vanhempia hyviä kirjoja. Jotenkin se uusi vain aina kiehtoo enemmän. Tämä ilmiö tuntuu olevan yleistä muissakin kirjablogeissa. Vanhemmista teoksista löytyy vähän bloggauksia, mutta uutuudet kiertävät blogista toiseen moninkertaisella volyymilla. Taas asia, johon voisin itse ensi vuonna kiinnittää huomiota.

Yksi yllättävä (ja täysin tiedostamaton) trendi lukuvalinnoissani oli tämä: Jopa 27 kirjaa eli 68% kuului jo johonkin olemassa olevaan kirjasarjaan tai aloitti uuden sellaisen. Vain 13/40 kirjaa oli itsenäisiä teoksia! Minulla on näköjään paha taipumus aloittaa kirjasarjoja, mutta ne tuppaavat jäämään kesken, jos osien lukuväli kasvaa liian suureksi. Olisi varmasti järkevämpää lukea aina yksi sarja alta pois ennen kuin aloittaa uutta...

TOP 5 -LUKUELÄMYKSENI VUONNA 2013:

1. Rick Yancey: 5. aalto (2013)

-Ehdottomasti tämän vuoden positiivisin lukuyllätys! Jännittävää ja huumorilla väritettyä nuorten scifiä, joka sai myös pohtimaan syvällisiä. Aiheutti hyvän kirjan jälkeisen lukumasennuksen.

2. Stephenie Meyer: Vieras (2008)

- Ihana kirja, mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä lukumatka kera romantiikan! Tämä scifiteos jäi mieleen pitkäksi aikaa.

3. Marja Björk: Poika (2013)

- Kirja teki suuren vaikutuksen ja oli hyvin koskettava kertomus transsukupuolisesta nuoresta.

4. Lauren Oliver: Delirium-trilogia (2011-2013)

- Koko trilogia oli mielenkiintoinen, koskettava ja hieno lukuelämys. Tämäkin nuorille suunnattua scifiä.

5. Mia Vänskä: Musta kuu (2012)

- Top viidenteen olisi ollut monta ehdokasta, mutta halusin nostaa sille Vänskän Mustan kuun. Tarina oli jännittävä, tunnelmaltaan kihelmöivä ja mukaansatempaava. Tässä kauhutarinassa oli mielenkiintoiset henkilöhahmot ja kutkuttava lopetus. Viihdyin!

TAVOITTEITA 2014:

- Lukusaldo 41 kirjaa ;)
- Kotimaisen kirjallisuuden osuuden kasvattaminen
- Vähemmän yhdysvaltalaisia kirjoja
- Enemmän myös vanhoja kirjoja luettavaksi
- Kirjasarjojen lukeminen kerralla loppuun (kun sarjassa max. neljä kirjaa) ennen uuden aloittamista

Nyt lähden tästä ulos katselemaan vuoden vaihtumista ja kilistämään lasillisen. :)

Mielenkiintoista ja mahtavia lukuelämyksiä sisältävää kirjavuotta 2014!